diumenge, de novembre 19, 2006

Les mentides de l'aigua

Escola Valenciana ha editat un rigurós estudi sobre el territori valencià que, entre altres coses, treu unes conclusions esfereïdores sobre l'aigua que trenquen molts mites i mentides perpetrades pel Partit Popular i la Generalitat valenciana. Aquestes són algunes de les seues dades:

- Al País Valencià la demanda humana d'aigua per unitat de superfície és més del doble que al conjunt d'Espanya.

- Els valencians consumim el 80 per cent de les aportacions mitjanes del cicle hidrològic. Unes xifres que contrasten amb la mitjana mundial, d'un 10 per cent, europea, d'un 20 per cent i espanyola, d'un 30 per cent.

- El ritme de consum valencià doblaria l'espanyol i triplicaria a l'europeu encara que igualàrem els nivells de pluja.

- Per aconseguir un euro de PIB es necessita el doble d'aigua al País Valencià que a la Unió Europea.

- Consumim un 31 per cent d'aigua per unitat de superfícies que la mitjana de l'Arc Mediterrani.

Això vol dir que sense una nova cultura de l'aigua consensuada entre totes les forces polítiques, empresarials i socials, ni amb quatre transvasaments de l'Ebre se soluciona el sempitern problema hídric valencià, que no es resumeix en una simple qüestió de camps de golf. A altres zones mediterrànies amb nivells semblants de pluviositat i urbanisme descontrolat el consum d'aigua està força més racionalitzat que a casa nostra. Però el PP sembla estar còmode rere la barricada del PHN en compte de voler agafar el bou per les banyes...