dijous, de novembre 16, 2006

El pensament polític del negre de Giner

La Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) presentarà dijous de la setmana vinent un llibre d'eixos que estan destinats a ocupar el lloc més humit, abandonat i fosc dels soterranis d'alguna institució a l'ús. Aquesta contribució desinteressada a l'extermini dels boscos porta per nom Valencianisme i municipalisme sempre: ahir, hui i demà, i constitueix un compendi dels discursos d'eixe prohom i intel·lectual de la política que és Fernando Giner.

En la foto fixa de l'acte hi haurà un gran absent, a qui paradoxalment li agrada eixir en les fotos més que una llepolia a un xiquet: el mateix Giner. Les raons? Segons el diari mercantil s'hauria desvinculat del llibre al no poder participar en la selecció dels textos. També és evident que un home que ha transitat de Fuerza Nueva al PP via Unió Valenciana, i del zaplanisme al campsisme, puga preferir que no li recorden coses del seu passat, ni que siga el més immediat.

Qui si podria ser-hi present, dissimulat entre el públic, és el veritable autor de la major part de la producció literària de Giner durant la seua estada a la Diputació de València, el seu negre de cambra particular. Què se n'ha fet d'aquells membres de l'antiga Joventut Valencianista, amants de la tercera via i del "valencianisme de conciliació", que a diferència dels seus excompanys, en compte d'engrossar les files del nacionalisme decidiren practicar l'entrisme en el PP prometent canviar-lo des de dins? A un d'ells la UNED li acaba de publicar un llibre...

Actualització: al final guanyaren les ganes d'eixir en la foto i Giner va assistir a la presentació de l'obra. La crònica de la cerimònia pot llegir-se al mercantil. Creiem que l'home va tindre un lapsus lingüístic, i que quan va amollar que "desde que tengo uso de razón, el amor de mi vida ha sido mi tierra, el Reino de Valencia", en realitat volia dir "mi solar".