dimarts, de desembre 19, 2006

Lectura de premsa en valencià

Curiosejant per la web de l'AVL ens hem retrobat amb el Llibre Blanc de l'Ús del Valencià, una enquesta sobre la situació social del valencià que es va fer l'any 2004 i que esperem que s'actualitze prompte. Crida l'atenció l'apartat relatiu a la lectura de premsa en valencià en les zones més valencianoparlants (pàgina 13):

"Com és lògic, la lectura de premsa en valencià està condicionada per la situació del sector i per l'oferta existent.
- El percentatge de població de la zona de predomini lingüístic valencià que llig habitualment (almenys un dia a la setmana) premsa en valencià se situa en el 9% dels que lligen, mentres que la que ho fa de tant en tant arriba al 17%. Per tant, tres quartes parts dels entrevistats no lligen mai o quasi mai premsa en valencià.
- Les regions on més es llig premsa en valencià són, per este orde: Castelló (el 15%, un dia o més a la setmana, i el 17%, esporàdicament), Àrea Metropolitana de València (l’11%, un dia o més a la setmana, i el 20%, esporàdicament) i Alcoi-Gandia (el 8%, un dia o més a la setmana, i el 22%, esporàdicament).valencià. Per tant, podem deduir que només al voltant d'un 15% de la població entrevistada ha llegit algun llibre en valencià durant l’any anterior a la recollida de dades de l’enquesta.
- Entre les regions, destaquen per tindre més lectors de llibres en valencià la de València i Alcoi-Gandia (17% de la població entrevistada) i la de Castelló (16% de la població entrevistada)."

Seria interessant que hagueren preguntat pels nivells de lectura de premsa en castellà, per comparar. Segons l'EGM de 2002, l’audiència mitjana de premsa diària era d’1.114.000 lectors a tot el País Valencià, si fórem 4 milions exactes un 27, 8 per cent de la població. I el Llibre diu que a les zones valencianoparlants un 9 per cent llig premsa en valencià com a mínim una volta a la setmana i un 17 per cent ocasionalment. Les xifres no són per llençar cohets, però hi ha teles locals i no tan locals com ara Cuatro o la Sexta, així com emissores de ràdio i publicacions especialitzades, que els ixen els comptes amb índexs d'audiència més baixos. A veure què en diu el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura.