dimarts, de desembre 12, 2006

Se desarmó el Belén!

El robatori de figueretes, un esport molt valencià, sembla ser més propi de les Falles que del Nadal. Però en aquest cas no hem confós el calendari perquè el que s'han endut els cacos ha estat una figureta del Betlem que ha instal·lat Bancaixa davant l'Ajuntament de València.

No és un Betlem qualsevol, no. Es tracta del Betlem més gran d'Europa, i la figureta en qüestió -una peça de conjunt on hi ha sant Josep, la Verge i el Jesuset- valia 6.000 ronyons de res. Encara n'hi ha 1.199 escultures més, de diferents tamanys, realitzades "en fang de forma artesanal" en un espai que ocupa 300 metres quadrats.

El llistat confés del material emprat per armar el Betlem dóna idea del gegantisme de la iniciativa: 6.000 quilos de guix, 1000 quilos d'espart, 200 quilos de claus, 175 quilos de cola, 300 quilos de pintura, 25.000 vats de llum i so, 300 focus d'il·luminació, 6 quilòmetres de cable elèctric, 3 camions de suro expandit, 1.200 figures i més de 10.000 hores de treball.

Arribats a aquest punt, ja no sabem de quin robatori estem parlant, si del de la figureta dels dimonis (amb perdó), o del de Bancaixa als seus inversors, socis i clients. Perquè si bé hi veiem certa funció social (qüestionable com puga ser-ho el finançament d'una exposició d'art), tanta despesa és absolutament innecessària, injustificable i arbitrària. Tres adjectius que per desgràcia defineixen a la perfecció la tònica predominant en l'obra ¿social? de Bancaixa. I si voleu parlem de Terra Mítica...