dijous, de febrer 22, 2007

Cultura de saldo improvisada

La Copa Amèrica no seran només veles i vents. També hi haurà música i espectacle. El turista mana, i cal que vinga i disfrute, com en el circ. Per això Ajuntament i Generalitat acaben d'anunciar a bombo i platerets que la societat pública Vive Valencia (participada per ells) destinarà sis milions d'euros "a actes culturals i lúdics per complementar la competició". Em comenten que l'anunci ha agafat per sorpresa a molts promotors musicals i culturals -ningú els havia dit res-, però que la sorpresa ha sigut encara més majúscula quan han descobert que, tot i que els espectacles comencen en pocs dies, el programa encara no està tancat i els de la Copa van desesperadament a la cerca i captura de continguts amb què omplir l'artefacte. D'entre els pocs noms anunciats hi ha els britànics d'Il Divo. De moment, a la seua web no figura per enlloc la teòrica actuació d'aquest 28 de febrer, el que dóna idea de la improvisació d'aquesta tramoia.

Qualsevol programació cultural d'envergadura que es pretenga seriosa té pràcticament tancat i perfilat el programa mesos abans de la seua celebració. Més encara si la broma val sis milions d'euros i hi ha administracions públiques per enmig. L'Ajuntament i la Generalitat, en canvi, segueixen la pràctica del pensat i fet. Així no es munta cap programació coherent. Simplement s'intenta complir la nota cultural a colp de talonari. L'important no és que vinguen grups bons i atractius, que hi haja espectacles poderosos i una programació interessant, sinó que la gent veja que es fan coses, encara que siga penosament. Tot i així, esperem que en la pedrega vinga algun grup que pague la pena, i no, no m'estic referint a Il Divo...

1 comentari:

Juan E. Tur ha dit...

Eixa es la clau. Cal que algú li diga a l'Ajuntament que dur a Il Divo o a qualsevol grup que toca a quatre pobles més d'Espanya, no és res excepcional. L'unic que te d'excepcional és el que costa ací. No cal recordar quan va vidre Mike Oldfield a València -a una gira que passava per un munt de ciutats del país- i ací es va pagar per ella tres vegades més que a la resta.
He d'escriure d'això.